Serrestal voor varkens

Een serrestal betekent licht in de stal en daardoor meer welzijn voor het dier, want ze kunnen hun normale bioritme volgen. Maar licht betekent ook dat het prettiger werken is voor de boer. De stal krijgt van VION de ‘goodfarming star’, wat staat voor één beter leven ster van de Dierenbescherming.

In Dalfsen heeft Herbert Noordman een gesloten varkenshouderijbedrijf met  400 zeugen en 4000 vleesvarkens.  Voorheen was de productie verspreid over zes locaties. Door de bouw van de serrestal heeft Noordman zijn dieren kunnen concentreren op twee locaties: één voor de zeugen en één voor de vleesvarkens. In de stal hangen strokokers, een bal en ketting om wat afleiding te geven.

Verder hebben de varkens 25% meer ruimte per vleesvarken. Noordman mest beren af die niet gecastreerd worden en de staarten blijven er aan.

Ook aan de landschappelijk inpassing is gedacht. De bouwhoogte van de stal is maar 6,5 meter. Aan de buitenkant van de stal is gekozen voor een gedempte grijsgroene kleurstelling. De silo’s zijn in een grijze tint gespoten en tussen de stallen gezet, zodat ze zo min mogelijk opvallen.

Goodfarming stal

serrestal.JPG

 

Noordman_stal.JPG