Beter Leven Kenmerk

Het Beter Leven kenmerk is een 3-sterrensysteem dat op steeds meer verpakkingen van vlees, kip en eieren te vinden is. Hoe meer sterren, hoe beter het dierenwelzijn. Eén of twee sterren staan voor het zogeheten tussensegment, drie sterren voor biologisch maar wordt ook toegekend aan producten waarbij de dieren een vergelijkbaar welzijn hebben als biologisch gehouden dieren, zoals  de Label Rouge kip of de Rondeeleieren.

Het tussensegment is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Dierenbescherming, de sector en het bedrijfsleven. Het is een diervriendelijker alternatief voor de bestaande producten uit de gangbare veehouderij. Daarbij zijn per diergroep (kippen, varkens en runderen) de belangrijkste welzijnsproblemen in de vee-industrie aangepakt en verbeterd. Bij een kip gaat het bijvoorbeeld om groeiproblemen, bij varkens om stress en verveling en bij kalfjes bloedarmoede.

Het Beter Leven kenmerk stimuleert veehouders om dieren een beter leven te geven. Hoe meer verbeteringen ze aanbrengen voor het welzijn van de dieren, hoe meer sterren hun product krijgt. Een duurzame en haalbare oplossing voor veehouder, supermarkt en consument die aansluit bij de doelstellingen van de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij.

Supermarkten schakelen over op producten met het Beter Leven Kenmerk

Steeds meer supermarkten bieden producten aan met een Beter Leven ster: Albert Heijn met de Puur & Eerlijk producten waarbij sinds de zomer van 2011 voor het  varkensvlees zelfs volledig is overgestapt naar producten met één Beter Leven ster. Jumbo, met de Jumbo Bewust producten voor varkens-, kalfs- en kippenvlees goed voor één Beter Leven ster. En DEEN Supermarkt die in juli 2011 is overgestapt op varkensvlees en rundvlees met een ster van het Beter Leven kenmerk.
Klik hier voor het volledige overzicht van aanbieders van Beter Leven producten

Unox scharrelrookworst met Beter Leven kenmerk

Vanaf deze winter (2011) zal een derde van de rookworsten van Unox afkomstig zijn van ongecastreerde varkens die meer ruimte en afleiding hebben. Dat betekent dat 4,5 miljoen worsten een ster krijgen van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Vanaf september introduceert Unilever bovendien een nieuwe rookworst, die twee sterren krijgt. Varkens voor dit product hebben nog meer ruimte, krijgen stro en hebben een overdekte uitloop.

La Place Beter Leven- sterrenrestaurant

De restaurants van de La Place-keten mogen sterrenrestaurants genoemd worden. De  restaurantketen serveert een aantal producten met het Beter Leven kenmerk.  Zo hebben het kalfsvlees en de dagverse zuivel van La Place drie sterren en de eieren twee.

3-sterren systeem

beterleven_2ster.jpg

 

beter-leven-kenmerk.JPG